Tips voor ouders tijdens COVID-19
Pandemie? (Een huis vol) kids, wat nu?
De impact die COVID-19 met zich mee brengt is groot. Door de maatregelen die genomen worden om het virus te bestrijden, verandert ons dagelijks leven ingrijpend. Naast dat de economie, werk, gezondheidszorg en onderwijs beïnvloedt wordt, hebben wij als kinderen, maar ook jullie als ouders, daar mentaal last van. Het doel van dit blog is om jou, als ouder, uit de brand te helpen.
Het ‘normale leven’ gaat gewoon door. Tegenwoordig betekent dit: thuiswerken en de kinderen zelf thuisonderwijs geven. Geen sport, geen speelafspraakjes met eventuele vriendjes of vriendinnetjes. Zelfs de kinderen een middag ‘dumpen’ bij opa en oma wordt ondertussen lastig. Nou kan ik me goed voorstellen, dat je als ouder op sommige punten in deze pandemie, momenten ervaart waarop je niet goed meer weet hoe je dit alles moet combineren. Thuisonderwijs wordt je opgelegd en van je verwacht dat jij, als ouder dit alles maar even regelt, naast een baan en alle huishoudelijke taken waar je al een waslijst van hebt liggen. Hieronder ga ik wat tips delen, waar jij als ouder (hopelijk) de pandemie mee doorkomt.
TIPS
1. Schoolwerk? zorg dat de kinderen een eigen plek hebben in huis!
In de klas geeft de juf/meester meestal instructie en gaan de kinderen voornamelijk zelfstandig aan de slag, door voor de kinderen een eigen plek in huis te creëren zullen ze hun schoolwerk zelfstandig maken en minder snel met vragen komen.
2. Creëer een vragenuurtje
Jij als ouder hebt ondanks de pandemie hoogstwaarschijnlijk genoeg te doen. Gestoord worden tijdens een Teams call met het werk? Niemand die daar op zit te wachten. Creëer op de dagen dat je kinderen schoolwerk hebben daarom een vast vragenuurtje. Probeer dit zo consequent mogelijk te doen door dit op een vast tijdstip te plannen, voor iedereen zo wel overzichtelijk. Dit maakt dat de kinderen hun vragen zullen moeten onthouden of opschrijven en daarnaast laat je ze er later nog een keer over nadenken, herhaling is key. Ohja, and guess what? Jij kan gewoon ongestoord je meetings in.
3. Vast ritme
Probeer als ouder met het gehele gezin op de doordeweekse dagen een vast schema te maken. Dit is voor iedereen het meest rustgevend en overzichtelijk, probeer dit schema ook met het hele gezin te delen zodat iedereen binnenshuis van elkaar weet wie, wanneer, waarmee bezig is. Gewoon een gezamenlijke agenda, simple as that.
4. Afwisseling, bewegen
Kinderen kunnen zich niet super lang concentreren, afhankelijk van de leeftijd. Op school krijgen ze tijdens de pauzes ook de mogelijkheid om even te bewegen. Probeer bijvoorbeeld voor of na de lunch even met ze te bewegen, denk hierbij aan een yoga les of een stuk skeeleren, een win-win situatie want ook voor jou als ouder is dit een goede ‘break’ tussen al je calls door.
5. Rekening houden
Probeer ondanks de lastige situatie zoveel mogelijk rekening met elkaar te houden. Dit maakt het in het huis een stuk gezelliger en houd de sfeer goed. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ik hoop dat je het met me eens bent als ik zeg dat de situatie al lastig genoeg is. Hoe fijn is het dan als er thuis geen onderlinge spanningen zijn, maar het gewoon een gezellige en warme plek is. Thuis voelt als dan als een lichtpuntje in deze duistere tijd.
6. Ontspanning
We zitten in een pandemie, iedereen ervaart stress. Doordat iedereen wordt geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven en reisbewegingen te beperken kunnen de spanningen thuis sneller hoog oplopen dan normaal. Zorg ervoor dat je met het gezin momenten inplant voor ontspanning, dit kan van alles zijn, zolang het voor iedereen ontspannend werkt. Denk hierbij aan een potje voetbal, wandeling of knutselactiviteit.