Verschuilen achter een masker
Waarom verstoppen we gevoelens?
In tranen uitbarsten terwijl je bij je schoonouders op de koffie zit? Dat doe je liever niet. Gevoelens kunnen prachtig zijn, maar soms komen ze niet goed uit of wil je ze (op dat moment) liever niet laten zien. In plaats van dat we ze tonen, stoppen ze we even weg.
In tegendeel, stellen we de omgeving zoveel mogelijk en maar al te graag van al onze mooie gevoelens. Denk bijvoorbeeld aan de sociale media platformen. Als mensen verliefd zijn of een leuke dag met familie hebben gehad, zie je dit bijvoorbeeld vaak voorbij komen op Facebook.
We zijn bang voor verdriet. Voor de pijn, bang. We verbergen vaak onze ware gevoelens, inclusief de angst om door anderen afgewezen te worden. We proberen onszelf te beschermen tegen emotionele pijn omdat we bang zijn dat dit een teken van zwakte is. We stoppen ze gewoon. We zetten een pokerface op om naar een feestje te gaan of glimlachen zodra we bij het schoolplein staan. We weigeren ze te voelen, die ellendige gevoelens.
Door het verstoppen van deze gevoelens, ze niet te laten zien. Praten we onszelf een goed gevoel aan. Maar in plaats van dat we denken onszelf te redden uit de duisternis, beroven we onszelf van het licht. Dat gevoelig zijn zwak is, is niet waar. In tegendeel, het is juist enorm sterk als je je emoties durft te uiten, onafhankelijk van de plaats en tijd. Gevoelens kunnen we beter beamen en ernaar luisteren. Elk geVOEL moet je voelen.
Toestaan van gevoelens
Als je jezelf laat voelen, zullen die pieken hoger zijn. Dan begrijp je alle nuances in je gevoelsleven, wat een grote troef is. Ook beleef je aangename emoties intenser. Je geluk, het pure geluk, zal luid en duidelijk zijn. Open daarom je geest en lichaam en laat al deze gevoelens met hun glorie en kracht binnenkomen.
Bijzonder is dat je erachter zult komen dat tranen toch niet zo erg zijn. Je verdriet zal niet eeuwig duren. En je vermogen om te voelen zal je meer pure en perfecte momenten geven.
Je hoeft je gevoelens niet te verbergen. Sterker nog, je kunt ze ervaren als een grote kracht. Deze kracht stelt je in staat anderen oprecht en krachtig te dienen en lief te hebben. Dit betekent dat je je hart kunt openen en delen.
Verschuilen achter een masker
We kunnen onze gevoelens dus letterlijk verstoppen. Op dat moment doen we ons anders voor, oftewel, we zetten een masker op. Tijdens de lotgenoten groepen hebben we hier een opdracht voor bedacht, om dit duidelijk uit te leggen.
Elke deelnemer ontving een leeg, kartonnen masker. De opdracht was om aan de binnenkant van het masker te kleuren/verven hoe je je van binnen voelt, maar wat je aan de buitenwereld niet laat zien. Aan de buitenkant van het masker kleur/verf je de gevoelens die de omgeving daadwerkelijk van jou te zien krijgt.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de binnenkant redelijk donkere kleuren bevat, omdat je je regelmatig angstig of verdrietig voelt. De buitenkant kan hele fleurige en lichte kleuren bevatten omdat je deze angstige/verdrietige gevoelens niet uit. Mensen zien alleen de vrolijke kant van jou, dit is dan het masker wat je op zet.