Iedereen wordt er eens mee geconfronteerd in het leven: de dood. Sommigen maken dit al op jonge leeftijd van dichtbij mee en andere pas op latere leeftijd, maar een ding is zeker: we krijgen er allemaal mee te maken. Bang zijn voor de dood of mensen om je heen te verliezen is een van de meest voorkomende angsten bij mensen. Het is dan ook niet gek als je daar wel eens bij hebt stilgestaan of hier bange gevoelens bij hebt ervaren. Het besef dat het leven niet voor altijd duurt en dat we niet precies weten wat er na de dood volgt kan erg beangstigend zijn.
Waarom mensen bang zijn voor de dood kan per persoon verschillen. De een is bang voor pijn bij doodgaan, de ander is bang omdat hij of zij niet weet waar hij naartoe gaat. Weer iemand anders is bang om zijn geliefden achter te laten. Niemand kan vertellen hoe doodgaan precies voelt. De dood is eigenlijk heel onzeker. Onzekerheid zorgt vaak voor angsten, want wat gebeurt er met je na de dood? Er zijn ook mensen die helemaal niet bang zijn voor de dood. Zij denken hier logisch over na. Dit gaat vaak samen met gedachtes als: ‘’Het hoort bij het leven’’. Zo wordt duidelijk dat iedereen de dood op een andere manier bekijkt.
Een andere trigger voor het ontstaan van angst voor de dood is als je de dood van dichtbij meemaakt, bijvoorbeeld bij het verlies van een dierbare. Dit kan zorgen voor een traumatische ervaring, als iemand bijvoorbeeld veel pijn heeft gehad of op een vervelende manier is overleden. Hierdoor kun je angst ontwikkelen om zelf dood te gaan, of verlies van nog een dierbare. Het kan dan zijn dat je meer op je hoede bent van de gezondheid van je dierbaren maar ook oplet of er gevaar dreigt in de omgeving. De reden hiervan is dat mensen die iemand zijn verloren weten hoe snel en plotseling het leven voorbij kan zijn. Daarom willen ze aan de ene kant alles uit het leven halen wat erin zit, maar zijn ze aan de andere kant enorm angstig voor het verliezen van de andere ouder of zelf overlijden. Dit is een hele normale en logische reactie op het verlies van een belangrijk persoon in je leven. Het is dus ook niet gek als je dit zelf hebt meegemaakt en deze angst soms ervaart.
Niet alleen het verlies van een dierbare kan angst voor de dood oproepen. Ook verschillende angststoornissen kunnen angst voor de dood erger maken. Als je last hebt van een paniekstoornis kun je bang zijn om dood te gaan. Bij een paniekstoornis kun je last hebben van paniekaanvallen waarbij verschillende symptomen komen kijken zoals zweten en hartkloppingen. Het kan zijn dat je door deze symptomen denkt dat je doodgaat, terwijl je in feite last hebt van een paniekaanval. Ook als je een ziekteangststoornis hebt, beter bekend als hypochondrie, kun je bang zijn dat je doodgaat. Je hebt dat een angst voor ziektes. Als je dan eens verkouden bent, heb je gelijk de angst dat je een ernstige ziekte hebt zoals kanker. Hierop volgt dan weer angst voor de dood. Dit zijn hele logische maar wel vervelende gedachten.
Maar hoe ga je nou om met angst voor de dood? Hieronder delen we een aantal tips om beter om te gaan met angst voor de dood.
- Maak het bespreekbaar. Soms lucht het op om met vrienden of familie te praten over je angsten. Dit zorgt ervoor dat je niet met opgekropte gevoelens blijft zitten en hierdoor zal je stress verminderen. Anderen kunnen je ook proberen gerust te stellen door er op een eerlijke manier over in gesprek te gaan.
- Acceptatie. Accepteer dat de angst mag bestaan. Het is niet verkeerd als je hier over nadenkt en al helemaal niet gek dat je het eng vindt. Door te accepteren dat de dood bij het leven hoort en je angst er mag zijn, kun je liever zijn voor jezelf.
- Afleiding. Op het moment dat je een angstig moment ervaart, zoek afleiding. Ga een van je favoriete nummers luisteren of ga even dansen, doe iets wat je leuk vindt. Zo creëer je een fijne omgeving voor jezelf en kun je makkelijker de angst loslaten.