hulp voor kinderen

Ondersteuning bij scheiding

Voor de kinderen of jezelf.

Je hebt de knoop doorgehakt

Jullie maken elkaar niet meer gelukkig. Je weet dat je wil scheiden. Maar dan? Wat gaat er gebeuren met de kinderen? Een scheiding is een ingewikkeld proces. Voor de ouders, maar ook voor de kinderen.

In de huidige maatschappij strandt meer dan 1 op de 3 huwelijken. Daarbij zijn vaak kinderen betrokken. Wanneer ouders uit elkaar gaan, gaat dat gelukkig in de meeste gevallen in goed overleg. Er worden afspraken gemaakt en ouders spreken nog met elkaar. Toch heeft de scheiding ook dan invloed op het leven van kinderen. Ze moeten een nieuwe manier vinden om met hun ouders en de situatie om te gaan. Dit kan gepaard gaan met emoties, vragen en een rouwproces.

Wat speelt er in hun hoofd?

De vragen waarmee kinderen lopen, kunnen variëren van ‘is het misschien mijn schuld?’, tot ‘waar moet ik dit jaar mijn verjaardag vieren?’.


Vaak zijn het vragen waarmee kinderen hun ouders niet willen belasten. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder de enorme loyaliteit van kinderen. Het is echter wel van belang dat kinderen deze vragen en zorgen met iemand delen. In het geval van meer complexe scheidingen kunnen er nog meer emoties en vragen, of zelfs problemen opspelen. Hierbij verdienen kinderen hulp.


Wil jij weten wat er belangrijk is voor de kinderen bij een scheiding?

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie Kindbehartiger. De Kindbehartiger is er speciaal voor kinderen in scheidingssituaties, zowel tijdens de scheiding, jaren erna of vlak ervoor. Dit kan zowel zijn door middel van gesprekken met het kind zelf, als door gesprekken met- en coaching van de ouders. De Kindbehartiger fungeert daarbij als verlengstuk van de stem van het kind en maakt een vertaalslag naar ouders, belanghebbenden of bijvoorbeeld het juridisch speelveld.

De Kindbehartiger is de belangenbehartiger van het kind, heeft als doel het kind een veilig en vertrouwd gevoel te geven en beoogt dat het kind zich weer veilig kan bewegen tussen zijn ouders. Het is belangrijk dat kinderen leren dat hun gevoelens er ook mogen zijn en hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Onze gesprekken zorgen er voor dat:

  • De kinderen hun verhaal kwijt kunnen.
  • Ze in vertrouwen met een onafhankelijk persoon kunnen praten.
  • De kinderen gehoord worden in hun wensen.
  • Hun beleving vertaald kan worden naar ouders.
  • De informatie gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een ouderschapsplan.
kinderen scheiding

Wat wij belangrijk vinden

Als Kindbehartigers vinden wij het belangrijk om kinderen te laten voelen dat we er voor ze zijn. Dat ze niet alleen zijn. Het is belangrijk dat ze weten dat ze mogen voelen wat ze voelen, en dat het helpt om er over te praten. Samen kijken wij wat belangrijk is om aan papa en mama te vertellen van wat je voelt, en leren wij kinderen hoe het komt dat je dingen zo voelt. Het leren communiceren doen we bijvoorbeeld door het maken van een Kindplan. Deze presenteren kinderen zelf aan hun ouders, wanneer zij dit willen. Als Kindbehartiger ondersteunen we ze daarbij. Dit kan zijn een filmpje, presentatie op papier, tekening of iets anders dat bij het kind past.


Wat vinden anderen?

''Onze dochter heeft veel gehad aan de hulp van Marlon. Ze vond het altijd fijn om naar haar toe te gaan en we konden daarna praten over de dingen die ze daar met Marlon had gedaan. Ik heb het idee dat het onze dochter geholpen heeft haar stem te laten horen in een tijd waarin zij soms niet wist hoe ze over de scheiding kon praten, maar wel dát ze erover wilde praten. Ik ben heel blij dat we met haar naar Marlon zijn gegaan.''
Ingeborg, moeder van een meisje van 10.
''Marlon is een zeer bekwaam kind counselor.
Ze weet het vertrouwen van kinderen snel te winnen door een actief luisterend oor te hebben en met hen “op reis” te gaan in hun wereld. En dat vervolgens helder te duiden. Daarnaast heeft Marlon niet alleen oog voor het kind maar weet ze op een natuurlijke wijze om te schakelen in het gesprek met de ouder(s). Daarin is ze proactief en verhelderend. Een lichtpuntje in moeilijke situaties !''
Peter, vader van 3 pubers.
Video Aspect Ratio: 9:4

Wat bereik je door hiervoor te kiezen?

- De kinderen hebben een plek om hun verhaal kwijt te kunnen

- De kinderen krijgen scheidingseducatie van een specialist

- Jij ontvangt handvatten voor de toekomst

Hoe vertellen we het de kinderen?

Het moment dat kinderen horen dat hun ouders uit elkaar gaan, vergeten ze, als ze oud genoeg zijn, nooit weer. Het is misschien wel het rotste gesprek uit hun leven. Gelukkig kun jij heel veel doen om dat gesprek zo goed mogelijk te voeren. Zo is het nieuws voor kinderen niet minder stom, maar wel duidelijk, rustig en doordacht. Op die manier kunnen jullie er het best voor jullie kinderen zijn.

Voer het gesprek bijvoorbeeld altijd met zijn tweeën, bereid het goed voor en bedenk van te voren wat er allemaal wel en niet gaat veranderen. Download hieronder mijn gratis richtlijn die jullie een heel eind op weg kan helpen. Als je je naam en email adres invult, ontvang je de richtlijn in je mailbox. Mochten jullie nog meer vragen hebben, dan ben ik er voor jullie.