Hoe ga ik om met verdriet?
Iedereen is het wel eens (geweest), verdrietig.
Verdriet is een van de negatieve emoties waar we in ons leven mee te maken hebben. De emotie ‘verdriet’ word vaak als negatief ervaren, terwijl het een hele normale manier is van reageren op een situatie die we als onprettig ervaren. Zodra je went aan de situatie, of de situatie lijkt beter te worden, dan zal het verdriet (iets) wegnemen en minder worden.
De emotie verdriet heeft ook voordelen. Zo kunnen wij mensen bijvoorbeeld ook ‘een traantje laten van geluk’. Dit houd in dat we dus niet alleen verdrietig kunnen naar aanleiding van een onprettige situatie, maar ook als we ons heel gelukkig voelen. Ontlading of een opluchting, die voelt van een last van je schouders kan ook zorgen voor verdriet. In deze zin is verdriet positief.
Verdriet zorgt ervoor dat we zoveel mogelijk positieve situaties op willen zoeken en de negatieve situaties willen vermijden. In deze zin is worden we gestuurd door de emotie ‘verdriet’. Dit komt omdat we negatieve situaties goed onthouden, deze maken vaak meer impact en wegen zwaarder dan de positieve situaties. Doordat de negatieve situaties ons langer bij blijven, zorgen we ervoor dat we ze in de toekomst kunnen voorkomen. We beschermen onszelf tegen het gevaar.
Er zitten dus een heleboel positieve kanten aan het hebben van verdriet. Verdriet is een hele normale, menselijke emotie en iedereen is het wel eens.