Hoe houd ik een goede band met mijn tiener?

Hoe houd ik een goede band met mijn tiener?

Dat je als ouder tijd en aandacht moet geven aan je kind, weten we allemaal wel. Als ze jonger zijn gaat dat vaak automatisch, want ze hebben je nodig. Wat onderschat wordt is hoe groot het verlangen van ook tieners is naar jouw tijd en aandacht. En dan bedoel ik onverdeelde aandacht. Dus zo’n moment dat niets anders er toe doet dan jullie twee.

De meest krachtige vorm van liefde geven

Tijd en aandacht is een mega krachtige vorm van liefde geven. Het is zelfs één van de vijf liefdes talen. Misschien is het wel de vorm van liefde die door jouw tiener het best begrepen wordt. In de gehaaste wereld van vandaag lijkt tijd en aandacht moeilijker te geven. We vliegen van ons werk naar sport en plannen onze weekenden vol met momenten met vrienden en familie. Kinderen hebben aan speelgoed, tablets en telefoons geen gebrek en lijken zich prima te vermaken.

Daarnaast richten tieners zich steeds meer op hun omgeving. Vrienden zijn belangrijk en jij als ouder bent allang niet meer zo cool. Jullie kleine jongen, die altijd op schoot kroop en wilde knuffelen, wil geen kus meer geven als jij hem afzet bij het voetbalveld. Je voelt je op zo’n moment eerder een taxibedrijf dan een gewaardeerde ouder.

Tieners zijn enorm druk een eigen identiteit te ontwikkelen. Ze worden zelfstandiger, krijgen een eigen visie op het leven en zijn hard bezig volwassen te worden. En dat terwijl ze soms ook nog weer zo jong zijn.

Drukke ouders die willen dat hun kind zich geliefd voelt, zullen tijd moeten maken om hun tieners aandacht te geven. Zonder gerichte aandacht kunnen tieners het gevoel krijgen dat veel dingen belangrijker zijn dan dat zij zijn. Dit maakt ze onzeker.

Hoe geef je je kind onverdeelde aandacht?

De nummer één stap van tijd en aandacht is het samen zijn. Samen zijn is niet slechts je in hetzelfde huis bevinden. Sterker nog: het kan zelfs als je je niet op dezelfde locatie bevindt. Samen zijn is met elkaar in contact zijn. Vader en zoon die samen naar een voetbalwedstrijd gaan op zondag, zijn succesvol samen geweest als de zoon na afloop het gevoel heeft dat hij zijn vader voor zichzelf had. Dat hun samen zijn het belangrijkste van de dag was, wat voor activiteit ze ook hadden gedaan. Wanneer de zoon na afloop van zo’n dag het gevoel heeft dat zijn vader de wedstrijd belangrijker vond dan zijn zoon, is er geen succesvol samenzijn geweest.

Mijn tiener sluit zich af en wil geen tijd met mij doorbrengen

Wat ik ouders altijd benadruk is dat kwaliteit zo veel belangrijker is dan kwantiteit. Als jij als ouder in staat bent onverdeelde aandachtsmomenten te hebben met jouw tiener wanneer deze bij jou is, weet ik zeker dat jullie band niet verslechtert. Sterker nog, ik zou er geld op durven zetten dat deze beter wordt. Daar komt nog bij dat je ook momenten van onverdeelde aandacht kunt hebben vanaf een andere locatie. Een vader bij mij in de praktijk, die zijn kinderen één weekend per twee weken ziet, belt elke week met zijn dochter om haar te helpen met haar wiskunde huiswerk. Op zo’n moment bellen ze soms wel twee uur, al is het huiswerk allang af. De dochter voelt de liefde van haar vader op dat moment enorm, en hun band wordt met elk telefoontje beter. Ze weet dat haar vader op dat moment haar het meest belangrijk vindt. Het gaat om een stukje quality time.

Wanneer is er sprake van quality time?

Het komt er dus op neer dat jouw kind moet voelen dat hij het middelpunt van jouw aandacht is. Als jullie samen een wedstrijd op TV kijken en jouw kind vertelt een verhaal, is er sprake van onverdeelde aandacht als jij bereid bent te luisteren en je af te wenden van de TV. Je geeft dan eigenlijk aan: jij bent voor mij belangrijker dan de TV. Vraag jij je kind te wachten met vertellen tot na de wedstrijd of luister jij met een half oor, is er geen sprake van onverdeelde aandacht.

Moet je dan altijd wanneer je tiener aandacht vraagt meteen gereed staan? Nee. Je kunt ook aangeven dat je deze wedstrijd graag wilt zien omdat die belangrijk voor je is, maar je ook heel graag naar hem/haar wilt luisteren omdat dat ook belangrijk voor je is. Stel voor om straks samen een ijsje te gaan halen zodat je alle tijd hebt om te luisteren.

Hoe je succesvol luistert naar je tiener zal ik binnenkort een blog over schrijven. Wil je meer tips over hoe je een goeie band opbouwt met je tiener? Mail mij dan, of lees onderstaand boek.

Over de schrijver
Marlon is therapeut, jurist en Kindbehartiger en werkt dagelijks met kinderen in verliessituaties. Ze is gespecialiseerd in (echt)scheiding en overlijden.
Reactie plaatsen