jong ouderverlies; rouw door de ogen van een kind

jong ouderverlies; rouw door de ogen van een kind

Wat is achterstevoren rouwen?

Achterstevoren rouwen houdt in dat je op een later moment in je leven pas begint met jouw rouwverwerking. Hier zijn verschillende verklaringen voor. Zo kan het voor komen dat je het een lange tijd wegstopte, omdat je te jong was om überhaupt te rouwen. Ook het verdriet om je heen bij andere heeft invloed, sommige kinderen krijgen het gevoel dat ze zich sterk moeten houden voor de andere familieleden. “Straks gaan zij ook nog weg.” Je tilt als het ware het verdriet van je dierbare.

Ik was acht jaar toen mijn vader overleed. Ik wist dat mijn vader ziek was en ik wist dat hij dood zou gaan. Toen op een woensdag mijn zus in mijn klas stond, wist ik eigenlijk al wat er was gebeurd; papa is dood. Ondanks het heftige nieuws en de rare sfeer die in huis rondhing, ging ik me niet heel anders gedragen. Ik kan me nog herinneren dat het die dag heerlijk weer was en ik genoot van het springen op de trampoline terwijl mijn moeder en zussen binnen de begrafenis aan het bespreken waren.

Waarom was ik niet verdrietig?

Als ik nu terug kijk op die tijd vind ik het best raar, Waarom was ik niet verdrietig? Ik had meer tijd willen spenderen met mijn vader in zijn laatste dagen. Nu ik achttien ben weet ik dat het niet raar was, hoe ik in die tijd omging met mijn verdriet. Ik was simpelweg “te jong”.

Ik schrijf dit omdat ik veel verhalen hoor van mensen die iemand hebben verloren in hun kinderjaren en nu iets missen, spijt hebben van hoe ze dingen hebben aangepakt. Deze gedachtes zijn normaal!

Wat is de impact van jong ouderverlies?

Voor iedereen is de impact van jong ouder verlies anders. Persoonlijk had ik last van bindingsangst omdat ik het gevoel had dat mensen van wie je houdt ook makkelijk uit je leven kunnen stappen. Omdat ik niet kon plaatsen waar deze gevoelens vandaan kwamen werd ik onzeker en zat ik vaak met mijn eigen gedachtes in de knoop.

Als ik terugkijk op mijn rouwproces had ik het graag anders gewild. Ik had graag ondersteuning gewild toen ik nog zo jong was. Een luisterend oor en iemand die mij uitlegde wat de dood nou eigenlijk inhield.

Daarom vind ik praktijk Brasa ook zo’n mooie plek! Geschikt voor mensen de net iemand hebben verloren, of al voor lange periode. Er zijn lotgenotengroepen die je kunnen helpen met jouw vragen en jouw rouwproces. Je zal zien dat je er niet alleen voor staat en dat je vrij mag zijn in het delen van je gedachtes en gevoelens in deze groep.

Herken jij jezelf hierin? Of merk je dat je hier behoefte aan hebt? Je bent altijd meer dan welkom.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Over de schrijver
Stagiaire bij Praktijk Brasa
Reactie plaatsen