Mijn ervaring met een lotgenotengroep

Mijn ervaring met een lotgenotengroep

Wat doen wij als lotgenotengroep?

Wij, bij praktijk Brasa, zijn nu bezig met verschillende lotgenotengroepen. De groepen zijn verdeeld in 3 leeftijdsgroepen. Iedereen heeft iemand verloren die heel dichtbij hem stond, zoals een vader of een moeder. Doormiddel van verschillende activiteiten en het bespreken van onderwerpen die de kinderen/ tieners graag willen bespreken, helpen wij hen verder.

Mijn ervaring bij de lotgenotengroep

Ik ben Susan, een stagiair bij praktijk Brasa, en ik heb meegedaan bij de lotgenotengroepen. Ik was zelf 8 jaar toen mijn vader overleed, ik had zelf nog nooit meegedaan aan zo’n groep. Toen mijn stagebegeleiders voorstelden dat ik mee kon doen was ik verrast en benieuwd wat ik zou gaan leren, omdat het voor mij al 10 jaar geleden was.

Bij de eerste bijeenkomst deden we een voorstelronde en iedereen vertelde in het kort zijn verhaal. Ik zag meteen veel raakvlakken bij de andere meiden die meededen. Het feit dat je zoveel vergeet van de laatste dagen met je geliefde en dat je zo weinig kan herinneren van bijvoorbeeld de begrafenis was bij iedereen hetzelfde. Na de eerste bijeenkomst zag ik al zoveel nieuwe herkenbare situatie en werd ik weer teruggebracht naar de tijd dat ik mijn vader verloor, wat mij best zwaar viel.

Toen ik zelf ging vertellen over mijn vader vond ik het even lastig en stopte ik, omdat ik moest huilen. Het was lang geleden dat ik over mijn vaders ziektebed had verteld en ook echt zijn naam hardop had gezegd. Maar ook was er een soort opluchting, ik was benieuwd hoe de volgende bijeenkomsten zouden gaan.

Waarom een lotgenotengroep ook iets voor jou kan zijn.

Je bespreekt wat jij verwacht van de andere deelnemers. Iedereen respecteert elkaar dat geeft ook een rustig gevoel. Ik had misschien vooraf een vooroordeel, dat het niks voor mij zou zijn, maar ik denk dat het nooit te lang geleden is geweest om mee te doen aan een lotgenotengroep. Soms denk je dat die situatie je niks meer doet, maar ook 10 jaar later kwam het weer zo dichtbij voor mij. De herkenning in anderen en de hulp die je krijgt van de professionals helpt je echt verder.

Heb je interesse ? neem contact met ons op.

Over de schrijver
Stagiaire bij Praktijk Brasa
Reactie plaatsen