Praten over de dood

Praten over de dood

De meeste mensen die een dierbare hebben verloren zullen dit wel herkennen; het ongemak bij anderen als je praat over de dood. Je ziet aan een ander dat hij of zij liever over iets anders praat. Er wordt soms letterlijk gezegd ‘’kunnen we het over iets gezelligers hebben’’ of ‘’het heeft zo moeten zijn’’. Deze (lekker toepasselijk) dooddoeners, dingen die iemand zegt om het onderwerp dood te vermijden, maken iemand die rouwt verdrietiger dan dat het ze verder helpt. Iedereen bedoelt het goed, maar dit geeft vaak het gevoel dat het verdriet en de rouw er niet mogen zijn.

''Het leven gaat door''

Een tijd na het overlijden gaat iedereen weer door met zijn eigen leven. Opmerkingen als ‘’het leven gaat door’’ worden dan ook vaak gemaakt. Veel mensen staan er niet bij stil dat de persoon die rouwt, hier iedere dag nog mee geconfronteerd wordt. Dit is de reden dat mensen het onderwerp liever vermijden. Ze lopen weg voor hun eigen ongemak of weten niet op welke manier ze het erover kunnen hebben.

Praten over de dood helpt

Juist voor mensen die iemand verloren hebben is het prettig om over de dood of hun dierbare te praten. Het maakt het leven met het verdriet een stuk dragelijker en ze voelen zich gehoord. Ook brengt het praten over de dood een stuk verbinding. Het brengt de personen in gesprek dichterbij elkaar als er een omgeving is waarin ook dit soort moeilijk dingen besproken worden.

''Ze willen de dood meer laten leven''

Stichting SIRE heeft een campagne opgezet om het taboe op rouw te doorbreken. Ze hopen door middel van hun campagne over dooddoeners, mensen stil te laten staan bij de waarde van praten over de dood. Ze willen de dood iets meer laten leven. ‘’een gesprek over de dood verrijkt en verbindt. En dus is vandaag een mooie dag om over het einde te beginnen’’.

Bij Praktijk Brasa vinden wij het belangrijk dat iedereen zijn verhaal kan doen. Er zal altijd een luisterend oor zijn of een steuntje in de rug in tijd van rouw en verlies. Wij als rouwbegeleiders kunnen het verdriet niet wegnemen maar kunnen wel helpen gevoelens op een rijtje te zetten en een manier vinden om leren om te gaan met het verlies.  Ook wij vinden het belangrijk dat er meer openheid komt over de dood en daarom vinden wij de campagne van stichting SIRE een heel mooi initiatief, waardoor er hopelijk een wereld ontstaat waarin praten over de dood erbij hoort.

Over de schrijver
Marlon is therapeut, jurist en Kindbehartiger en werkt dagelijks met kinderen in verliessituaties. Ze is gespecialiseerd in (echt)scheiding en overlijden.
Andre Bakker
Door

Andre Bakker

op 20 Jan 2023

Geloof in de Opstanding is het fundament van de Heilige Schrift Johannes 5:28,29 zie ook svp website : JW.ORG

Reactie plaatsen