Rouw en scheiden; Ik weet niet wat ik met mijn gevoelens aan moet

Rouw en scheiden; Ik weet niet wat ik met mijn gevoelens aan moet

Het voelt alsof je Stil staat in de tijd

“stil staan in de tijd’’, zo voelde het soms. Ik probeerde verder te gaan met mijn leven, maar telkens was er iets dat me terug trok. Het waren de kleine dingen die mij constant deden denken aan mijn overleden vader. Mijn diploma uitreiking, of ruzie met vrienden. Ik zou gewoon wat advies willen hebben.

Veel kinderen/tieners krijgen te maken met scheiding of het overleiden van een van hun ouders. Beide situaties kunnen veel impact maken. Je wordt ouder en gaat met andere ogen kijken naar relaties of de dood. De één bouwt een muur om zich heen zodat niemand bij zijn of haar gevoelens kan komen, de ander lijkt er van de buitenkant geen problemen mee te hebben, maar worstelt binnenin met afwijzing. Het is lastig om te zeggen wat je gaat voelen als je ouders gaan scheiden of als iemand overlijd in je gezin, omdat dat voor iedereen verschillend is.

Onzekerheid door het scheiden van je ouders

Laatst ging ik in gesprek met een jongen van mijn opleiding waarvan de ouders waren gescheiden op jongere leeftijd. Na wat doorvragen liet hij me iets dichter bij zijn gevoelens. Hij gaf hij aan dat hij negen jaar later nog steeds moeite heeft met de scheiding. Hij vertelde dat hij bang was om een relatie te hebben. “Straks lijk ik teveel op mijn vader.” Ik vroeg wat hij hiermee bedoelde, toen gaf hij aan dat hij trekjes van zijn vader herkent in zichzelf en dat dit hem bang maakt. ‘’Kan ik überhaupt wel een relatie aangaan?’’

Omgaan met je  gevoelens

Een gezegde die mijn docent ooit tegen mij zei vergeet ik nooit meer.

Deze levenservaringen zijn als een gat. De eerste keer dat je erin valt, kost het veel moeite om eruit te komen. De eerst volgende keer weet je steeds beter en sneller hoe je uit het gat kan klimmen. Zo is het ook met ervaringen als scheiding of rouw. Zo nu en dan val je weer terug in dat gat met gevoelens en onzekerheden, maar je weet steeds beter hoe je eruit kan komen.

In dit proces is goede begeleiding erg fijn, bij praktijk Brasa kunnen we jou hiermee helpen.

Heb je hier behoefte aan?

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Over de schrijver
Stagiaire bij Praktijk Brasa
Reactie plaatsen