Rouwen, hoe doe je dat?

Rouwen, hoe doe je dat?

Hoelang duurt rouwen?

Hoeveel tijd rouwen kost? En hoe doe ik dat? Dat verschilt per persoon. De ene persoon doet er langer over dan de ander. Ieder mens is uniek. Ieder rouwproces is uniek en geeft zichzelf vorm. Rouwen is de emotionele nasleep van het overlijden van een geliefd persoon. Dit is een periode waarbij veel verdriet, pijn, droevigheid en misschien wel eenzaamheid komt kijken. Dit is geen prettige periode om in te zitten en dit zorgt ervoor dat mensen er vaak (te) snel doorheen willen, zich eroverheen willen zetten en het ‘normale’ leven’ weer oppakken om ‘er maar vanaf te zijn’.

Als je jezelf niet genoeg tijd geeft om te rouwen zorgt dit ervoor dat je de gebeurtenis, het overlijden van een geliefde, niet goed kan verwerken. Het overlijden van een dierbaar persoon in de omgeving is een heftige gebeurtenis, om je erbij neer te kunnen leggen en het uiteindelijk een plekje kunnen geven geven dat die persoon er niet meer is kan enorm veel pijn doen. Dit doet pijn omdat je de persoon die is komen te overlijden lief had en dichtbij stond. 

Hoelang het rouwproces duurt is dus verschillend per persoon, hier is geen minimum of maximum aangesteld. Jij bepaalt in het rouwproces je eigen tempo. Jij weet wat goed voelt. De uitdaging zit hem dus in het kijken naar wat je zelf nodig hebt, wat goed voelt en je eigen weg zoeken in het rouwproces. Ideeën op doen kan altijd, als inspiratie. Ik zal hieronder even wat tips delen, wat je ermee doet mag jij dus helemaal zelf bepalen. 

Wil je meer weten? Voor tips en een korte handleiding, lees dan onderstaand artikel.

Meer behoefte aan een goed gesprek, een luisterend oor of professionele hulp? Wij denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over de schrijver
Stagiaire bij Brasa & ChildFirst
Reactie plaatsen