Tijdens de feestdagen alleen? Geen probleem!

Tijdens de feestdagen alleen? Geen probleem!

Kerst en nieuwjaar, de gezelligste tijd van het jaar. Althans, dat hoort het te zijn. Maar wat als je niet bij familie of vrienden terecht kan? Wat als je alleen bent? Veel mensen in Nederland voelen zich tijdens de feestdagen eenzaam. Je kunt jezelf eenzaam voelen omdat je iemand belangrijk bent verloren, een scheiding hebt meegemaakt of omdat je je familie niet kan bezoeken i.v.m. corona. Elke dag horen we hoeveel mensen er zijn overleden aan het coronavirus. Hierdoor is het voor dit jaar voor veel mensen extra moeilijk om de feestdagen door te komen. Het roept verdriet op omdat je het gevoel hebt dat je de enige bent die iemand heeft verloren. Je hebt misschien helemaal geen behoefte aan gezellig aan een tafel zitten met vrienden of familie omdat er dit jaar iemand speciaal voor jou er niet meer bij kan zijn. Dat wordt even wennen maar er zijn veel mensen die hetzelfde doormaken.

Eenzaamheid is een normaal gevoel

Zet de radio aan en de kerstliedjes rinkelen door de speakers. Allemaal zingen ze over samen Kerstmis vieren, ‘all I want for Christmas is you’, ‘home for the holidays’, zoenen onder de mistletoe en ga zo maar door. Heerlijk hoor, maar wat mij opvalt is dat ik eigenlijk helemaal geen leuke, vrolijke kerstliedjes ken die zingen over alleen zijn met Kerst. Terwijl dit in 2020 extra belangrijk wordt. De vrolijke kerstliedjes, de ontroerende reclames en de kerstfilms op televisie kunnen misschien harder aankomen dan normaal dit jaar. Maar deze gevoelens zijn normaal. Eenzaamheid is het gevoel alleen te zijn, een gevoel dat je er alleen voor staat. Kerst en nieuwjaar hoeven niet als belangrijke dingen gezien te worden. Je hoeft het niet te vieren. Als je even nadenkt over al die drukte rondom de feestdagen dan zie je hoe we ons gek laten maken. We zijn het hele jaar al zo druk en we moeten van alles. Waarom leggen we onszelf op dat we ook deze twee dagen helemaal vol moeten plannen. Hoe fijn is het juist om deze twee dagen vrij te zijn zonder verplichtingen! Kun je even lekker bijkomen van het afgelopen jaar.

Nodig jezelf uit!

Het is beter om met de feestdagen wat afleiding te hebben dan alleen te zijn en steeds maar te denken: wat ben ik toch alleen. Hoewel de feestdagen doorkomen voor iedereen anders kan zijn, heb ik hieronder een paar tips voor de aankomende tijd:

  • Om te beginnen met alle spektakel is het wellicht leuk om het thuis wat feestelijker te maken. Haal een mooie boom in huis en versieren maar! Je kunt de boom met prachtige kerstballen bekleden maar wat ook leuk kan zijn is om herinneringen in de boom te hangen. Dit kunnen foto’s zijn maar ook objecten, wat voor jou het fijnst is.
  • Nadat de kerstboom is versierd is het ook leuk om je kerstlichtjes aan te doen en een lekkere warme kop thee of chocomel voor jezelf te zetten. Verwen jezelf! Het is niet erg om jezelf tijdens de feestdagen te verwennen. Je hebt een zware tijd achter de rug en mag nu wel even bijkomen. Trek je pyjamapak maar aan en met een goed boek of leuke film erbij kun je even helemaal relaxen.
  • De feestdagen draaien natuurlijk ook om lekker eten. Misschien wordt dit iets nieuws voor je aangezien je geliefde, je opa of oma, of je ouders altijd de lekkerste dingen creëerde in de keuken. Maar zo uitgebreid hoeft het ook niet. Maak iets dat voor jou haalbaar is en probeer er een feestje van te maken. Maak de tafel mooi op en schenk een wijntje in. Want wanneer je terugkijkt op wat je allemaal hebt bereikt en gedaan in je eentje kom je er zeker weten sterker uit!
  • Soms kan het ook heel afzwakkend zijn door te doen alsof het een doodnormale dag is. Er wordt al zo’n gekte van gemaakt en wie zegt dat je het moet vieren? Verlies van een bijzonder persoon kan je weerhouden van de feestdagen vieren. Dit is niet erg, wat voor jou haalbaar is, is het belangrijkst. Maak lekker je huis schoon. Doe een klusje die al een tijdje op je to-do lijstje staat. Tenslotte is het ook maar gewoon een doordeweekse dag in december.
Over de schrijver
Stagiaire bij Brasa & ChildFirst
Reactie plaatsen