Verlies, hoe zit dat eigenlijk?

Verlies, hoe zit dat eigenlijk?

Vroeg of laat wordt iedereen in zijn leven geconfronteerd met verlies. Er zijn veel verschillende soorten van verlies waaruit een gevoel van rouw kan ontstaan. Verlies kan gaan om het verliezen van je baan, een woning, een lichaamsdeel of je geliefde. Dit kan een grote impact op jou hebben. Voor het omgaan met verlies is een woord: rouwen. Rouwen is langzaam maar zeker begrijpen dat jouw leven is veranderd door het verlies van waar je veel waarde aan hechtte. Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Leren leven met zo’n verlies is moeilijk, veel moeilijker vaak dan je in eerste instantie denkt. Rouwen is je houvast verliezen. In zo’n periode kun je geconfronteerd worden met intense, soms heel verwarrende emoties. Je bent verdrietig, misschien ben je boos, in verwarring of je snapt er even helemaal niks meer van. Tijdens al deze emoties staat de taak je verwachtingen, je heden en je toekomst aan te passen aan de nieuwe situatie waarin die ander voor altijd weg is.

Rouwt iedereen hetzelfde?

Rouwen is een erg persoonlijk proces. Er is niet één bepaalde, goede manier om te rouwen. Iedereen verwerkt het verlies op zijn of haar eigen manier. Het verschilt per persoon hoe snel het verlies verwerkt wordt, en hoe sterk de emoties in het rouwproces zijn. Niet iedereen die met overlijden te maken krijgt wil er bijvoorbeeld veel bij stil staan, terwijl anderen dit wel doen. Je kunt wel naar adviezen van anderen luisteren en opzoeken wat je moet doen tijdens zo’n rouwperiode, maar het komt er uiteindelijk op aan dat je je de situatie eigen maakt. Je kunt je de ene dag redelijk goed voelen, en de dag erna weer super kut. Deze fasen wisselen elkaar af en lopen door elkaar heen.

Ondanks dat het rouwproces erg persoonlijk is zouden onderstaande punten je kunnen helpen omgaan met rouw en verlies:

Erover praten

Het helpt om met mensen te praten over je gevoelens en over het verlies. Je kunt met een familielid, een vriend of een kennis in gesprek gaan. Het is vooral belangrijk dat je zelf beslist met wie je erover praat en dat je je er fijn bij voelt. Het gesprek hoeft niet altijd over het verlies te gaan. Misschien is het wel prettig om juist de herinneringen over diegene die je bent verloren te bespreken. Wellicht helpt het ook juist voor jou om met iemand te praten die zijn ervaringen vertelt, en hoe diegene het heeft verwerkt. Iemand spreken die ook zo’n ervaring heeft, maar weer met twee benen op de grond staat, kan in zulke gevallen een anker voor je zijn. In allebei de gevallen kan het op een moment echter te veel voor je worden en is het goed om dit aan te geven. Laat je niet door angst voor tranen van de ander weerhouden om te praten. Dat daar soms tranen bij vloeien is onvermijdelijk en dat mag gewoon zo zijn.

Rust uit en zorg voor jezelf

Het verlies van een dierbare komt hard aan en dat kan het heel erg lastig maken om dagelijkse dingen te doen. Tot aan de begrafenis of de crematie ben je vermoedelijk druk geweest met dingen regelen, of heb je misschien wel in een roes geleefd. Rouwen kan daarom veel energie kosten. Het is dan belangrijk dat je aan je gezondheid blijft denken. Hierbij komen al veel dingen kijken. Neem genoeg rust zodat je ook de tijd krijgt om te ontspannen. Het kan al zo simpel zijn als op een vaste tijd naar bed gaan zodat je genoeg slaap krijgt. Denk er ook aan om voor jezelf te zorgen door bijvoorbeeld lekker te koken, een avond een serie binge-watchen, een avond ‘self-care’ (warm bad/douche) etc. Wanneer je voor jezelf rust en ontspanning toelaat tijdens je rouwproces zal je meemaken dat je dit zal helpen bij het verwerken.

Over de schrijver
Stagiaire bij Brasa & ChildFirst
Marlon-Dijkhuizen
Door

Marlon-Dijkhuizen

op 03 Dec 2020

Goed geschreven!

Reactie plaatsen