Begraven is misschien makkelijker uit te leggen, maar hoe leg je cremeren nou uit? Je zou het kunnen omschrijven als, verbranden in een grote oven, die heel heet wordt. Dit verbranden gebeurt in een speciaal gebouw. De nabestaanden van de overledene bepalen waar de herdenkingsdienst plaatsvindt. Dit kan in het crematorium zijn, maar bijvoorbeeld ook in een aula op een andere locatie. Vaak kunnen de familieleden van de overledene samenkomen in een speciale familiekamer. Daar kunnen zij zich in rust voorbereiden op het afscheid van hun dierbare.
Wat is cremeren?
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog. Bij het regelen van een crematie komt veel kijken. De nabestaanden hoeven dit niet alleen te doen. Het is gebruikelijk dat een uitvaartverzorger helpt om alle wensen op een rij te zetten. De uitvaartverzorger maakt bijvoorbeeld afspraken met het crematorium, regelt het vervoer en de verzorging van de overledene.
Op de dag van de crematie wordt de familie door de gastvrouw/heer van het crematorium ontvangen in de familiekamer. Voor de afscheidsdienst wordt iedereen verwelkomt in de aula. Nadat iedereen die je erbij wilt hebben is ontvangen wordt de kist naar het crematorium gebracht. Nu kunnen vrienden, familie en anderen hun laatste afscheid nemen. Je kunt op dit moment ook kaarsen, bloemen en foto’s plaatsen voor een mooi monument.
Wat gaat er nu gebeuren?
Een kist is geen verplichting, de crematie mag ook plaatsvinden met het lichaam geplaatst op een ligplank en gewikkeld in een lijkwade. De verbranding vindt plaats in een speciale crematieoven. De temperatuur is ongeveer 1100 graden Celsius en de verassingstijd is ongeveer anderhalf uur. Na de crematie blijft er de as van de overledene en de as van de kist over. De nabestaanden kunnen de as na een maand bedenktijd mee naar huis nemen of laten verstrooien, het is ook mogelijk om (een deel van het) as te bewaren in een sieraad zoals bijvoorbeeld een ring of ketting. Deze maand bedenktijd is bij de wet voorgeschreven en kan niet worden versneld. Voor het verstrooien van de as op een voor jou speciale plek, heb je een vergunning of verlof nodig van de gemeente.
Mogelijk heeft de overledene zelf specifieke wensen in het testament opgenomen. Als je de asbus krijgt, kan je de as: verstrooien op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld, thuis bewaren, bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats, begraven in een graf en zelfs meenemen naar het buitenland.